Chief Editor 2014.09.11. 11:35

Top 5 kiállítás a Gallery Weekendből

GWB.jpgHétvégén debütál a Gallery Weekend Budapest, a legjobb kortárs magángalériákat összefogó minifesztivál. A műfaj Berlint idézi, a színvonal a nemzetközi elitet. Kimazsoláztuk az öt legígéretesebb programot, ami felpiszkálta kíváncsiságunkat.

Persze végig lehet járni egy maratoni körben, nyolc óra alatt mind a 16, illetve 20 helyszínt. Önkéntesek által vezetett csoportok cirkálnak a városban, egyikről a másikra szállva épp nyolc óra a teljes táv. A profik inkább egyedül, a térkép alapján vágnak neki az útnak.

De lássuk a mi kedvenceinket!

≡ Ulbert Ádám: Spiritus Bestiae Faber (TRAPÉZ Galéria)
profane algorithm-2 (2).jpgElsőként is vegyük a legfiatalabb versenyzőt, Ulbert Ádámot, aki már korábbi (rózsaszín kristályos) installációjával is levett minket a lábunkról a Trapézban. Most műanyagvödrökből épít tornyokat, és festett pár őrülten laza absztrakt vásznat, majd mindehhez társított hangszórókból hallatszó monológokat és videókat protézises állatokkal. Az ősemberből kibújik a bestia, és birtokba veszi  az elektronikus kütyüket. Ulbert Amszterdamban tanul, onnan a mellbevágóan friss hang.


Ulbert_1.gif
≡ Komoróczky Tamás: A tejleves* mint erőltetett egzisztencialista metafora (Higgs Mező)

Ulbert Ádámra rá lehetne aggatni a legtrendibb kortárs címkét, a post-internet artot. Komoróczky már régi motoros, ő a kilencvenes évek óta csapatja intermédiában. Kaotikus, kapkodó, pszeudotudományos világa hirtelen megint nagyon izgalmas lett.


montage02.jpgTejleves mint egzisztencialista metafora!? Hát ez az.

Gádor Magda (Körmendi Galéria)

Miért kerül be egy kilencven éves, régimódi szobrász a mi top listánkra? Aki évtizedek óta festegeti betonból formázott, félig absztrakt állatfiguráit műtermében? Ez nem camp, hanem őszinte rajongás: az art brut plasztika és a színátmenetes hátterű műtárgyfotó kettősének nem tudtunk ellenállni.
7610001.jpgReméljük, a kiállítás sem okoz csalódást.

≡ Csákány István: Dioráma (Trafó Galéria)

Még szép, hogy megnézzük! Csákány fiatal, de már kiállított a legfontosabb kortárs seregszemlén, a kasseli Documentán. Ennek már két éve, azóta nem állt elő új kiállítással itthon. Legyen csalódás vagy diadalmenet, a Trafóba el kell menni megnézni, mint mond most Csákány a... Talán a szobrászatról.  
Csákány.gif
≡ Horváth Gábor: Spacemetal 3.0 (MissionArt Galéria)

Egyrészt azért, mert csodáljuk Gerhard Richtert, a nemzetközi kortárs művészet német tótumfaktumát, professzorát, ecsetlábon járó enciklopédiáját. Másrészt mert látni kell, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt miskolci festő, mit is kezdett a mester absztrakt örökségével, hogy formálta át a saját képére. Ráadásul mindez a legszebb pesti kortárs kiállítótérben, a volt B55-ben látható a hétvégén a Balaton utcában.
07070a.jpg


Az eső se állhat utunkba, mi ott leszünk hétvégén a Gallery Weekenden!

 

Az első Gallery Weekend Budapest 2014. szeptember 13–14. között látható 16 budapesti galériában. A képeket tőlük vettük kölcsön.

Címkék:Horváth Gábor Ulbert Ádám Komoróczky Tamás Csákány István Gádor Magda Gallery Weekend Budapest Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kortarsdelikat.blog.hu/api/trackback/id/tr116688039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása