Chief Editor 2014.06.25. 08:26

Furcsaságok és újdonságok

ARTBASEL2014_MEG_13_220.jpgAzt már megnéztük, hogy milyen hype-ok értek véget menthetetlenül a kortárs art industry fellegvárában, a Bázelben megrendezett nagy vásárokon. Most viszont vegyük számba, hogy mi a menő Bázelben!

≡ Hát elsősorban a performansz. A performanszművészet reneszánszát éli a kortárs képzőművészet központjaiban, kutatják, archiválják és újrajátszák. Mivel ezt a műfajt a legeslegnehezebb eladni (a galériák nehezen találnak fogást rajta), a szervezők külön látványosságot kerítettek belőle. A sztárkurátor Obrist közreműködésével elkészítették a 14 Rooms nevű kiállítótermet, ahol a bámuló vásárközönség tükörajtókat kinyitva csodálkozhatott rá a műfaj nagyjaira. Volt újrajátszott klasszikus darab, például Marina Abramovic meztelen nője vagy Yoko Ono tökéletesen sötét szobája, plusz pár feltörekvő új előadó friss produkciója.

Xu Zhen performanszában egy nő lebegett hanyatt fekve a levegőben, köszönhetően a ruhái alá rejtett merevítőknek.
xu_zhen_03.jpg
A LISTE-n is nyomták a performanszot, itt például Alexander Baczynski-Jenkins rendezésében görkorcsolyáznak:
2014LISTE_DSC1733.jpg
≡ Digitális layer. Ezelőtt még mi is tanácstalanul állunk. De tény, hogy a legmenőbb standokon és műtárgyakon visszatér valami a rossz felbontású digitális jpeg-képekből, egyfajta kaotikus montázsjelleggel. Rányomtatva egy kilincsfülre, vagy kitapétázva az egész falat a festmény mögött.  Igen, igen, ez már a post-internet art vizuális nyelvezete.

A Gavin Brown's enterprise egész standja ebben a szellemben mixelte össze a műtárgyakat, tapétákat és a földre dobott, szivárványszínű leveleket.
Brown.gif
Alex Hubbard mindezt videón csinálta meg az Unlimited szekcióban (a Maccarone és Galerie Eva Presenhuber jóvoltából):
ARTBASEL2014_SSC_16_145_1.jpg
≡ Textil, szöveg, gyapjú. Mindennemű szövött nyersanyag nagyon hódít, nem esztétizálva, inkább nyersen, rongyosan, taszítóan.

A fiatal Los Angeles-i nagyágyú, Sterling Ruby „babzsák” installációja az Unlimited szekcióban (a galériás fedezetet a Xavier Hufkens és a Sprueth Magers biztosította):
ARTBASEL2014_MEG_01_063_1.jpg
A Rio de Janeiró-i A Gentil Carioca még messzebb ment a trendvonalon: vászonnal, textillel felöltöztetett képeket állított ki a nagyon divatos brazil Laura Limától.
1398240981.7964_115_o.jpg
Anna Betbeze színes gyapjúágyat állított fel a kísérletező Statements szekcióban (Kate Werble Gallery, New York).
ARTBASEL2014_MEG_10_204.jpg
A berlini Contemporary Fine Arts dekorációja pedig egyenesen a putrik esztétikájával rukkolt elő, rongyszőnyeggel borítva a standra beállított, üldögélő kanapét:
ARTBASEL2014_MEG_05_242.jpg
≡ Bármilyen hihetetlen, de a kézműves-foglalkozások és a szuveníripar elsőszámú slágere, az agyagozás is feltámadt. A legmeglepőbb formákban botlottunk bele – lépten-nyomon – a színes gagyi kerámiákba és porcelánokba. A dolog kulcsa a kézmeleg agyag már-már erotikus gyúrása, no meg persze az a bizonyos trendpukkasztó camp.

Dan McCarthy gyerekes vázákkal rukkolt elő az Anton Kern Gallery standján.
1401974801.3246_115_o.jpg
És egy laza agyagobjekt a madridi Galería Elvira Gonzaleztől:
ARTBASEL2014_MEG_13_058.jpg
≡ Fa és Arte Povera. Az olcsó természetes nyersanyag ismét itt van, hol a csóró, uszadékfa formájában, hol esztergált-farigcsált objektekként.

Vegyük például Claudia Comte hipertrendi mixét a LISTE-ről (Galerie BolteLang):
BolteLang-Claudia-Comte.jpg
Vagy az Art Povera komor mesterének, Mario Merznek a klasszikus kunyhóját 1995-ből, az Unlimited szekcióban (a berlini Kewenig jóvoltából):
ARTBASEL2014_SSC_09_226.jpg


És végül, fa és cserép együtt a berlini Supportico Lopeznél:

ARTBASEL2014_MEG_07_012.jpg


≡ A legvégén nem hagyjuk ki az aduászt: az expresszív és lírai absztrakt festészetet. De mivel Bázel – úgy általában – az absztrakt művészetről szól, a non-figuratív trendeket a következő cikkben külön kivesézzük. Tartsanak velünk, ez itt a kORTÁRS dELIKÁT!
ARTBASEL2014_MEG_06_233.jpg

A fotók a 2014-es bázeli vásárokon, az Art Beselen és a LISTE-n készültek.
© MCH Messe Schweiz (Basel) AG
© LISTE 2014, Basel

Címkék:performansz Yoko Ono Marina Abramovic Art Basel LISTE Xu Zhen Alexander Baczynski-Jenkins post-internet art Alex Hubbard Sterling Ruby Laura Lima Anna Betbeze Dan McCarthy Arte Povera Claudia Comte Mario Merz Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kortarsdelikat.blog.hu/api/trackback/id/tr166410265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása